ТЕХНИЧКА ШКОЛА
Владичин Хан
Телефон: +381 17 473 900
Факс: +381 17 474 095
tehnickahan@ptt.rs
     

 

   ПОЧЕТНА
 
   О ШКОЛИ
 
Историјат школе
 
Школа данас
   
   ПРОФИЛИ
 
Електротехника
 
 
Машинство и
обрада метала
 
Саобраћај
   
   ВЕСТИ
 
 
   ИНФОРМАЦИЈЕ
 
Редовни ученици
 
Ванредни ученици
 
Наставници
   
   ДОКУМЕНТА
 
Испитна питања
 
 
Годишњи план рада школе
 
 
Школски развојни план
 
 
Правилник о оцењивању
 
 
Правилник о понашању
 
 
Финансијска документација
   
   Е УЧЕЊЕ
  Учење на даљину
 
Електротехника
 
Машинство
 
Саобраћај
 
Општеобразовни предмети
 
   
   ГАЛЕРИЈА
 
   КОНТАКТ

 

ИСТОРИЈАТ

     На месту где Морава Јужна поче своју борбу са стењем и камењем, где клисуру реши да ствара, што је Грделичком назваше, где се у Мораву потоци и реке са Власине и Кукавице слише, Грк Стефан Стефанопулос сагради кафану, сагради хан. Митрополит скопски, владика Пајсије откупи хан и поклони га путницима да у њему иће, пиће и конак нађу и коње одмарају. Око хана се градише куће и грађевине друге. Насеобину, по владици и по хану, назваше Владичин Хан. У тим кућама и око њих отвараше се кафане, трговине, занатске радње... У њима шегрти и калфе учише занат, рачун, слова и сам живот. Нова времена тражише све веће знање. Да би се знање увећало, отворише се школе: основне, ниже, реалке... Из тих потреба за вештинама, знањем, образовањем и васпитањем настаде и наша школа-Техничка школа Владичин Хан.


     Техничка школа у Владичином Хану је релативно млада по свом постојању. Прва генерација младих будућих занатлија почела је са школовањем школске 1970/71. године када је Школа за КВ раднике "Владимир Вујовић-Вујо" из Врања отворила своја два истурена одељења у Владичином Хану за занимања: машински столар и аутомеханичар. Већ школске 1972/73. школа има сва три разреда са по два одељења и са укупно 191-им учеником.


     Школске 1973/74. године основана је самостална Школа за КВ раднике са седам одељења и 228 ученика. За директора школе изабран је Драгиша Тасић, професор српског језика и књижевности а за секретара Бошко Спасић, наставник ликовног васпитања. Они ће своје функције обављати само годину дана због интеграције са Гимназијом "Јован Скерлић" када настаје Образовни центар за гимназијско и стручно образовање. Тада, 1974/75. године уписана су три одељења машинске струке за занимање аутомеханичар, машинбравар и металостругар и два одељења пољопривредне струке за занимања прерађивач воћа и поврћа.
     Увођењем средњег усмереног образовања од школске 1977/78. па до краја његовог постојања 1990. године школа сваке године у први разред уписује три до четири одељења за тзв. производна занимања. У том периоду ученици су се школовали за различите струке и занимања и то:

Подручје рада-струка
Образовни профил
Машинска
Аутомеханичар
Машинбравар
Металостругар
Инсталатер
Машински техничар
Пољоприврњдно-прхрамбена
Прерађивач воћа и поврћа
Израђивач безалкохолних пића
Угоститељско-туристичка
Кувар
Конобар
Хемијско-технолошка
Хемијско-технолошки лаборант
Израђивач целулозе
Техничар за производњу хартије

     Од 1. септембра 1990. годинеод образовног центра настају две нове школе: Гимназија "Јован Скерлић и Средња машинска школа "28. март".
     Увођењем новог подручја рада, Електротехника, 23. новембра 1995. године школа мења назив у: Техничка школа "28.март" а од 30. јула 2001. године школа носи садашњи назив-Техничка школа Владичин Хан.


Школски календар

 


Министарство омладине и спорта

 

 

Еразмус плус

 

 


Дивац омладински фондови

 

 


Кровна организација младих Србије

 

 


Википедија

 

 


Google

 

 
 
 
 

 

 

Copyright © 2017 Техничка школа Владичин Хан
Designed by: Млађан Младеновић